• +421 903 229 601 (od 08:00 do 16:30)
  • info@lacnestavebniny.sk
Späť na články

Ako vybrať strechu na prístrešok či poľnohospodársku budovu?

Publikované: 21.05.2023
Máte naplánovaný menší projekt výstavby prístrešku, záhradného domčeka? Alebo rozmýšľate nad projektom väčších rozmerov ako poľnohospodárska budova či sklad? Okrem kvalitného muriva, dreva a podláh sa musíte zamyslieť aj nad výberom strešnej krytiny.

Mnohí by najradšej siahli po rovnakej krytine, ktorú využili na rodinnom dome. Prečo to nie je vždy najlepší nápad, ako vybrať správnu krytinu a aké alternatívy máte na výber sa dozviete v nižšie. Poďme na to!

Rodinný dom vs. iná stavba – aký je medzi nimi rozdiel?

Altánky a záhradné domčeky sú tzv. drobnými stavbami a väčšinou sú doplnkom pre rodinné domy. Aj preto pri ich výstavbe u mnohých zaváži estetický dôvod a rozhodnú sa využiť rovnakú strešnú krytinu, aká bola použitá pri stavbe domu.

Stavby ako altánky, štôlne či záhradné domčeky mávajú strechy rôznych tvarov a zakrivenia na výrazne menších plochách, ako je tomu pri rodinných domoch. Ich strecha teda podlieha iným štandardom, budovy plnia iný účel. Práve preto je dôležité zvážiť okrem estetiky aj dodatočné kritériá.

Pozor, voľba vhodnej strechy sa netýka iba drobných stavieb. Otázka výberu stavebnej krytiny je rozhodujúca aj pri nebytových priestoroch, akými sú stajne, maštale alebo poľnohospodárske budovy. 

Výber najvhodnejšej krytiny

Ak hľadáte tú správnu krytinu, pozorne sledujte tieto faktory:

  1. Sklon strechy stavby

To, či bude strecha rýchlo zničená vplyvom vetra alebo pod ňu bude zatekať zvyčajne nie je ovplyvnené krytinou, ale nesprávnou kombináciou krytiny a sklonu strechy. V praxi rozlišujeme strechy:

  • ploché do 5°,

  • šikmé 5 – 45°,

  • strmé s uhlom väčším než 45°.

Čo to znamená? Každá krytina má stanovený odporúčaný bezpečný sklon. Ak máte stavbu so sklonom 30° a vyberiete si krytinu pre strmú strechu, s najväčšou pravdepodobnosťou vaša prerábka nedopadne dobre.

Potom je tu ďalší prípad: vaša strecha má sklon 30° a vy si vyberiete krytinu pre ploché strechy. Ak si zvolíte krytinu s nižším sklonom, ako je ten bezpečne stanovený, je nutné vykonať aj dodatočné opatrenia a správnu montáž. Rátajte napríklad s hydroizoláciou či podtesnením alebo prelepením spojov navyše. Stavba vám bude teda trvať o niečo dlhšie a bude aj finančne náročnejšia, no vydrží. 

Ak nechcete riskovať dodatočné problémy, odporúčame dodržiavať opatrenia stanovené výrobcom.

  1. Hmotnosť strechy

Ďalším faktorom je hmotnosť. Krytiny s nízkou hmotnosťou sú často lacnejšie a jednoduchšie na montáž. Práve preto sú vhodné pre altánky, záhradné domčeky a terasy. Rátajte tiež s tým, že kvôli nízkej váhe ich treba dostatočne dobre prichytiť. Ani ťažšie krytiny sa však nenechajú zahanbiť – sú známejšie ako svojou výnimočnou odolnosťou. 

Avšak pozor. Ak vyberáte krytinu podľa hmotnosti, okrem samotnej konštrukcie si všímajte aj to, ako veľmi môže byť zaťažená vonkajšími podmienkami – napadaným lístím, snehom a dažďom. Kombinácia ťažkej krytiny zvolenej na nevhodný typ strechy a obrovskej váhy mokrého snehu môže mať fatálne následky. 

  1. Adhézia povrchu strechy

Adhézia hovorí o priľnavosti materiálov. Väčšinou sa netýka iba striech, ale aj náterov, omietky, tesniacich zmesí a pod. Čo ale znamená adhézia strechy? Na strešných krytinách s vysokou adhéziou sa väčšinou nánosy neudržia – napr. sneh poľahky skĺzne na zem. Ide napríklad o plech alebo rôzne kovy. Nízka adhézia zasa znamená vysokú priľnavosť – sneh sa udrží až do roztopenia. 

  1. Odolnosť

S hmotnosťou úzko súvisí aj odolnosť strechy. Je dôležité, aby strecha zvládla nápory počasia – od vetra po dážď. 

Ak hľadáte krytinu, ktorá vydrží takmer všetko, skvelou voľbou je napríklad betón. Vyznačuje sa pevnosťou i farebnou stálosťou. Vhodný je napríklad aj plast alebo bridlica. 

Pri plechu alebo hliníku vám môžu vadiť hluk zo zvukov padajúcich kvapiek dažďa, najmä v prípade, ak dážď neutícha niekoľko dní. 

  1. Životnosť materiálov

Ak investujeme do stavby alebo rekonštrukcie strechy, chceme, aby vydržala čo najdlhšie. Potešíme vás, väčšina materiálov ma pri správnej starostlivosti životnosť aspoň niekoľko desiatok rokov. 

Najnižšia životnosť, zhruba 10 – 20 rokov, je pri vláknocementových krytinách (eternitoch) a asfaltových šindľoch. Šindle teda zvoľte v prípadoch ak viete, že v budúcnosti plánujete rekonštrukciu alebo úplnú výmenu. Eternity sú síce nehorľavé a veľmi pevné, no v modernom stavebníctve sa nepoužívajú. Je to najmä kvôli ich obsahu azbestových vlákien, ktoré sú karcinogénne.

Hliníkový alebo pozinkovaný oceľový plech tu s vami môže byť až 50 rokov, škridle dokonca až 80 rokov. Najdlhšie vydržia medené plechy – niekedy až 200 rokov. 

  1. Náročnosť montáže a údržby

Ak ste sa rozhodli postaviť si strechu svojpomocne, budú vás zaujímať najmä materiály a konštrukcie, ktoré sú jednoduché na manipuláciu, zhotovenie a následnú údržbu.

Medzi materiály jednoduchšie na montáž patrí napríklad asfalt alebo plech. Ich výhodou je najmä nízka hmotnosť. Strešná altánková krytina z betónu je náročnejšia na manipuláciu pri montáži, no o to viac času ušetríte pri údržbe.

Vybrali ste si krytinu náročnú na manipuláciu? Ak si netrúfate na montáž či údržbu akéhokoľvek typu strechy, vždy sa môžete obrátiť na stavebné firmy alebo špecializovaných majstrov.

  1. Cena

V neposlednom rade je rozhodujúcim faktorom aj cena. Najlacnejšie sú zvyčajne jednoduché plechové a bitúmenové krytiny či plast. Na opačnom konci zasa nájdeme medené strechy a bridlicu.

Okrem ceny materiálu musíte rátať aj s dodatočnými nákladmi. Rátajte so všetkým od prepravy a manipulácie cez montáž, cenu za materiály potrebné na izoláciu a zabezpečenie až po pravidelnú údržbu. 

Variácie strešných krytín

Plechové krytiny

Plechové strechy so sebou prinášajú množstvo výhod. Sú odolné, cenovo prijateľné, jednoduché na manipuláciu a majú dlhú životnosť. Vďaka ich rastúcej popularite nájdeme plechové krytiny vo viacerých verziách s rôznymi povrchmi a farebnými vyhotoveniami. 

Poprednou vlastnosťou plechových krytín je ich nízka hmotnosť. Pri ich hmotnosti totiž nie je vyžadovaná vysoká nosnosť strešnej konštrukcie. Sú skvelou voľbou pre prístrešky, altánky alebo garáže. 

Trapézový plech Maslen Unidach je vysoko odolný a má mnohostranné využitie.

Vďaka tvaru pálenej škridle je Maslen Škridplech jednou z najpopulárnejších vlnitých plechových krytín.

Asfaltové pásy

Známe sú aj asfaltové pásy. Majú skvelý pomer výkon vs. cena. Využívajú sa najmä na plochých a mierne šikmých strechách, no nájdete ich aj na strmých strechách. Sú ohybné a ľahko sa s nimi manipuluje, pri výbere si však musíte dať pozor na spôsob montáže (mechanické ukotvenie, tavenie, lepenie atď.)

Asfaltové pásy majú hneď niekoľko spôsobov využitia. Pri strešných krytinách môžu figurovať ako podkladová vrstva v rámci izolácie. Asfaltové pásy nájdeme aj ako finálnu vrstvu, musia však byť ošetrené na to určeným posypom. 
Ak hľadáte kvalitnú finálnu vrstvu na hydroizoláciu strechy, Bituelast Design vás nesklame.

Asfaltové pásy s bridlicovým posypom sa využívajú ako finálna vrstva. Takýto posyp zaisťuje ochranu proti UV žiareniu.

Asfaltové šindle

Ak potrebujete krytinu na veľmi špecifickú plochu (napr. na šikmé strechy alebo strechy s členitým tvarom), siahnuť môžete po asfaltových šindľoch. V podstate ide o šablóny rôzneho tvaru strojovo vysekané z asfaltového pásu. 

Šindle sú veľmi tvárne, váhovo ľahké a ich montáž zvládne aj menej skúsený majster. Ich životnosť sa rôzni – šindle z oxidovaného pásu majú životnosť 15 rokov. Modifikované asfaltové šindle vám pri správnej starostlivosti môžu vydržať viac než 50 rokov.

Tegola Top Shingle je krytina veľmi odolná voči vplyvom počasia.

Šindle Tegola majú na samolepiacej ploche štrbinové body klince pre lepšie utesnenie.

Ak vás zaujíma unikátny dizajn, siahnuť môžete po Katepal šindli s dlhou životnosťou.

Bitúmenové krytiny

Nejeden skúsený majster siahne pri stavbe altánku po bitúmenovej krytine. Tá je typická svojim vlnitým alebo zahnutým tvarom. Okrem okrasných stavieb ich nájdete aj na mnohých poľnohospodárskych budovách či stodolách. 

Ich montáž nie je výrazne náročná, no vyžaduje si dávku skúseností alebo odhodlania. Bitúmenové dosky sú pružné, no dostatočne pevné a odolné voči rôznym poveternostným vplyvom. 

S krytinou Onduline Base je spokojný nejeden majster.

Guttanit 11 ponúka niekoľko variácií farieb.

Sklolaminát

Ak potrebujete do budovy alebo prístrešku vpustiť viac svetla, výbornou možnosťou je sklolaminát. Ten je vyrobený zo sklenených vlákien alebo modifikovanej celulózy. Zvyčajne sa využíva v kombinácii s bitúmenovými doskami. 

Montáž sama o sebe náročná nie je, no pri určení latovaní je nutné zohľadniť plochu strechy, rozstupy dosiek, nosnosť, klímu a ďalšie faktory. 

Vďaka sklolaminátu presvetlíte i tmavšie miesta terás alebo stodôl.

Ekologická strecha

V poslednej dobe sa roztrhlo vrece so zelenými strechami a strechami z recyklovateľných materiálov. Zelené strechy však častokrát nemožno použiť na altánky či záhradné domčeky. Ak teda hľadáte tú najudržateľnejšiu voľbu, siahnuť môžete po alternatíve vláknocementových a bitúmenových dosiek.

Vlnitá doska Shelltec je vyrobená zo 100 % recyklovateľného materiálu. Je veľmi ľahká a odolná voči mechanickému opotrebovaniu. Poteší vás tiež jednoduchá údržba a zdravotná nezávadnosť.

Ak ste sa rozhodli zrekonštruovať altánok či stajňu, možností máte neúrekom. V článku sme vám ponúkli nielen návod, ako si vybrať tú najlepšiu strechu, ale aj možnosti, ktoré trh aktuálne ponúka. Materiálov, tvarov i vzorov nájdete hneď niekoľko, finálny výber zostáva na vás.