• +421 903 229 601 (od 08:00 do 16:30)
  • info@lacnestavebniny.sk
Späť na články

Zatrávňovače

Publikované: 13.02.2020
Sen o krásnom trávniku nemusí byť vôbec vzdialený. Aj vaša záhrada vyžaduje starostlivé plánovanie a preto skôr, ako sa pustíte do samotnej výsadby, alebo pokládky trávnika, zvážte, kde budú záhony, chodníky, či najviac zaťažované plochy. 

Sen o krásnom trávniku nemusí byť vôbec vzdialený. Aj vaša záhrada vyžaduje starostlivé plánovanie a preto skôr, ako sa pustíte do samotnej výsadby, alebo pokládky trávnika, zvážte, kde budú záhony, chodníky, či najviac zaťažované plochy. Ako upraviť trávnik do ideálnej podoby? Predstavíme vám niekoľko užitočných prvkov, s ktorými predídete budúcim ťažkostiam.

Plastové záhradné obrubníky

Ak máte v pláne striedanie zón s okrasnými rastlinami, či vyčlenenie plochy na pestovanie úžitkových rastlín poblíž domu, výborným riešením sú plastové obrubníky. Okrem tradičných vlnitých a palisádových obrubníkov sa do pozornosti záhradkárov dostávajú čoraz častejšie tzv. neviditeľné plastové obrubníky. Vďaka nim dokážete neviditeľné ohraničiť okraje zámkovej a zatrávňovacej dlažby alebo oddeliť dve rozličné záhradné plochy bez prerastania trávy do iného materiálu (mulč, štrk). Výborný pomer cena/kvalita ponúkajú plastové obrubníky Guttagarden.

Zatrávňovacie tvárnice pre zaťažované plochy

Čoraz viac sa upúšťa od veľkých betónových plôch, ktoré sa najmä v lete príliš prehrievajú. Kde však odparkovať auto? Ako spevniť trávnatú plochu, svah alebo najviac zaťažované miesta na trávniku? Zatrávňovacie tvárnice sa výborne hodia na spevnenie svahov, príjazdových ciest a parkovacích plôch. Ani v prípade silných dažďov nedochádza k vzniku koľají a ničeniu trávnika. Plastové zatrávňovače predstavujú bezpečný a stabilný spôsob, vďaka ktorému bude vaša záhrada zelenšia, ako by ste očakávali. Ich zaťažiteľnosť je až do 350 t/m2 (Guttagarden Strong).