• +421 903 229 601 (od 08:00 do 16:30)
  • info@lacnestavebniny.sk
Späť na články

Ako pripraviť skleník na jarnú sezónu?

Publikované: 15.03.2023
Prvé teplé dni sú čoskoro tu. Ak máte záhradku, s prvými priesadami by ste mali ešte počkať. Výhodou skleníkov je, že so sadením môžete začať už počas marca. Pred výsadbou by ste nemali zabúdať na jeho jarnú kontrolu. Dostatočná a najmä správna príprava skleníka vám zabezpečí dobrú kvalitu pestovaných plodín. Ak niektorý z krokov zanedbáte, môže sa stať, že úroda nebude mať dostatočne vhodné prostredie na rast alebo dostatok živín.

Pozrime sa na 4 kroky, vďaka ktorým sa budete tešiť z chutných výsledkov vašej práce po celý rok!

1. Čistenie skleníka 

Vraví sa, čistota pol života. Ani v skleníku to neplatí inak! V prvom kroku je vhodné poriadne poumývať okná a vyhodiť suché lístie z odkvapu, keďže rastliny majú radi dostatok tepla a slnečného svetla. Na umývanie môžete použiť mydlo, niekoľko kvapiek octu navyše zvyšuje dezinfekčný účinok. Pri výbere saponátu sa vyhnite abrazívnym prípravkom. 

Ďalej vyhoďte nahromadené suché listy, korene a ďalšie odumreté rastliny. Aj napriek tomu, že vyzerajú ako neškodná náhrada kompostu, môžu obsahovať patogény. Z rovnakého dôvodu odstráňte aj použité špagáty a drevené kolíky. 

Po čistení si dajte pozor aj na stav skleníka. Skontrolujte škáry a tesnenia, aby ste zabránili úniku tepla. Ak je to potrebné opravte dvierka, keďže správne vetranie zamedzuje vzniku plesní.

Okrem skleníka a pôdy nezanedbajte ani čistenie poličiek, odkladacieho priestoru a kochlíkov.

Zdroj: birstall.co.uk

2. Kontrola proti škodcom

Nepríjemnou súčasťou každoročnej starostlivosti o skleník a jeho prípravy je kontrola škodcov. Na tých by sa mali zamerať najmä záhradkári, ktorí v skleníku pestujú dreviny, kríky alebo okrasné rastliny. Škodcovia zvyčajne prezimujú vo forme vajíčok alebo lariev a so zvyšujúcimi sa teplotami sa zobúdzajú. Nezabudnite si preto zaobstarať aj kvalitný postrek.

3. Príprava pôdy

Základom správneho pestovania v skleníku je vhodná pôda. V skleníku si vystačíte aj s bežnou ílovitou pôdou, avšak tá so sebou prináša mnoho nevýhod – neobsahuje dostatok živín, viaže na seba veľa vody a podporuje tak tvorbu už spomínaných plesní. 

Preto odporúčame doplniť pôdu o kompost z vlastného kompostéra. Ak máte možnosť, vyberte si kompost z pokosenej trávy, prípadne kompost so zvyškami skorých rastlín ako špenát či šalát. V komposte sa vyhnite rastlinám, ktoré často trpia plesňovými chorobami, napr. zemiakom, a tiež ihličiu alebo pilinám.

Najvhodnejšou pôdou do skleníka je hlinitá pôda. Táto zem funguje ako špongia – keď sa na ňu postavíte, klesne a keď odídete, vráti sa do pôvodného stavu. Navyše je tmavá a vďaka tomu lepšie nasiakne slnečné lúče. Viaže na seba menej vody a dostatok živín.

Ako pripraviť pôdu? 

Ešte pred samotnou výsadbou by ste mali pôdu zrýľovať, doplniť preosiatym kompostom, príp. iným na to vhodným hnojivom alebo substrátom. Vyhnite sa hnojivám so soľou alebo chlórom, vďaka ktorým sa zem zasoľuje a pôda sa mení na zásaditú. 


Ak máte pocit, že zemina už nemá správnu kvalitu, je príliš suchá alebo vyblednutá, je na čase ju vymeniť. Zvyčajne sa tak robí každých 5 rokov. Nemusíte ju však vymeniť celú, stačí vrchných 15 centimetrov.

4. Doplnky pre správneho záhradkára

Či už so skleníkom iba začínate alebo ste dlhoročným záhradkárom, nemali by ste zabúdať ani na príslušenstvo ku skleníku. Teplomer a vlhkomer sú základ, ktorý ocení každý odborník. V prípade väčších skleníkov do základnej výbavy patrí aj otvárač na strešné okná praktický odkladací stolík, ventilátor alebo tieniace rohože. A čo by to bolo za záhradkára bez motyky a hrablí? Na jar je ten správny čas na kúpu nového záhradného náradia. 

5. Výsadba

Prípravu skleníka by sme mali za sebou, na rad prichádza tá zábavenejšia časť! Avšak aj výsadba v skleníku má svoje pravidlá. Niektoré plodiny môžete zasadiť už v druhej polovici marca, úrody sa dočkáte už o niekoľko týždňov. Ako prvé prichádzajú na rad plodiny s krátkym vegetačným obdobím. V marci sú vhodné napríklad reďkovky, jarná cibuľka či hlávkový šalát.

Viete, ako sadiť mrkvu či koľko potrebuje uhorka miesta? Prečítajte si náš prehľadný manuál pestovania v skleníku. 

Jar v skleníku je najmä o jeho príprave. Neskúsení záhradníci sa jej často vyhýbajú, no oplatí sa jej venovať dostatok času. Vďaka nej vás bude dobrá úroda tešiť po zvyšok roka!